Anders kijken
Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.
Chaja Zahradnik denken
Anders denken
Al vanaf jonge leeftijd kom ik in Bussana Vecchia, een artiestendorpje in Italië. Dit dorpje heeft al heel wat meegemaakt: getroffen door een aardbeving, verlaten door haar bewoners, vernield als maatregel tegen krakers en weer opnieuw opgebouwd door een internationale artiestenvereniging.
Met mijn eerste verblijf in het dorp was ik meteen verkocht. Dat vanuit ruïnes zoiets moois weer kan worden opgebouwd. Ondanks alle tegenslagen is het dorp sterk, levendig en trots. Bussana voelt voor mij dan ook als een 2e thuis. Het anders denken van de artiesten probeer ik tijdens mijn werk te gebruiken: oplossingen en mogelijkheden zien in dingen en mensen waar anderen niets bruikbaars in vinden.
Chaja Zahradnik doen
Anders doen
Inspanning maar ook ontspanning, sterk maar ook flexibel, automatisme maar het nieuwe ook willen kunnen, jezelf verbeteren met een doel voor ogen. Dit is wat klassiek ballet voor mij betekent, want hier vind ik de rust in mijn gedachten en de energie in mijn lichaam na een werkdag. Tijdens mijn werk kan ik deze vaardigheden ook weer gebruiken: jezelf altijd blijven ontwikkelen en eigenlijk nooit stilstaan. Met de juiste inspanning solo kunnen werken maar ook in teamverband gelijk kunnen zijn. Ondanks dat veel mensen denken dat ballet geen teamsport is, klopt dit niet. Net zoals een keeper niks is zonder zijn medespelers in het veld, is een soliste tijdens een voorstelling niks zonder het corps.