Anders kijken

Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.

Jeroen Kuper denken
Anders denken

Iedereen kent het grapje: 'Ork, ork, ork… soep eet je met een…' juist ja, met een vork. Heeft u het wel eens geprobeerd? Ik kan u garanderen: het wordt geen succes! Het is zó voor de hand liggend om soep te eten met een lepel, in plaats van met een vork. Net zo voor de hand liggend kan een oplossing zijn voor een vraagstuk of probleem waar menig specialist zich al over heeft gebogen. De kracht van de oplossing zit hem vaak in z’n eenvoud. Je moet er alleen net opkomen. Achteraf denk je dan: 'Ach, dat ik daar niet eerder aan heb gedacht!' Anders denken is daarbij de sleutel tot succes. Denk anders, vind uw lepel en geniet van de soep nu deze nog warm is. Eet smakelijk!

Jeroen Kuper doen
Anders doen

Een bergsporter is doorgaans iemand met de interessante passie – of afwijking – zich te willen begeven op gevaarlijke locaties waar de mens zich van nature niet kan begeven. Toch voelt hij of zij zich aangetrokken om de uitdaging aan te gaan en zich op een beheerste wijze te bewegen in deze veelal risicovolle omgeving. De crux zit hem hier in het spanningsveld tussen 'het risico' en 'de beheersing' daarvan. Voor de bergsporter is een aantal factoren succesbepalend: voorbereiding, uitrusting, kennis, conditie, maar vooral 'karakter', ofwel: 'durven tot het uiterste te gaan'. Wat mij betreft sluit deze metafoor naadloos aan op het dagelijkse leven, zowel zakelijk als privé. Mijn motto is dan ook: als je het doet, doe het dan goed en ga voor het maximale!