Anders kijken
Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.
Ties Voskamp denken
Anders denken
In ons vakgebied kan het heel verhelderend zijn om anders te denken dan de meeste mensen. Dit is alleen mogelijk als je je vak tot in de puntjes beheerst. Het naadje van de kous willen weten is daarbij essentieel. De meeste uitdaging ervaar ik op het moment dat niemand het meer goed weet. Vaak ga ik dan tekenen. Mijn motto is op dat soort momenten: “Als je het niet kunt tekenen, gaat het ook niet werken”. In mijn vrije tijd wandel ik graag in de natuur. Dit brengt mij rust en ontspanning. Ook als ik in het werk even vast zit, ga ik vaak wandelen. Dat geeft mij ruimte om zelf de boel op een rijtje te krijgen, zodat ik vervolgens anderen weer een stap verder kan helpen.
Ties Voskamp doen
Anders doen
‘Ambachtschap maakt meesterschap’, een variant op deze bekende slogan ligt mij zeer aan het hart. Weten waar je over spreekt en dus inhoudelijke kennis van de materie is de voorwaarde om anders te kunnen doen. De taal spreken van de techneuten, maar ook die van de beslissers. Het gebruiken van de juiste taal op het juiste niveau is elke keer weer een uitdaging. Om problemen goed te kunnen doorgronden is het soms nodig om ‘met de vingers aan de knoppen’ te zitten. Gelukkig ben ik van nature nieuwsgierig naar de werking der dingen. De technologische ontwikkelingen gaan snel, bijblijven vergt de nodige inspanning. Daar gaat dan ook menig uurtje van mijn vrije tijd in zitten.