Anders kijken

Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.

Age-Jan van der Meer denken
Anders denken

Het doen waarin het ultieme denken centraal staat? Voor mij is dat hardlopen. Met hardlopen komen een aantal dingen samen: ontspannen, inspannen en nadenken. Het begint met de juiste muziek op mijn iPod. In mijn geval is dat underground metal, muziek die je bijna niet op de radio hoort. Vervolgens hup, op pad en lopen maar. Door de muziek en het buiten zijn kan ik heerlijk ontspannen en mijn hoofd leegmaken. Daardoor ontstaat er weer ruimte voor denken. Dit denken wordt extra versterkt door de inspanning: de flow van het hardlopen. Na het hardlopen kun je de hele wereld aan. Als jij ook hardloopt, weet je precies wat ik bedoel.

Age-Jan van der Meer doen
Anders doen

Het ultieme doen waarin het denken niet kan worden uitgezet? Dat is voor mij skiën. Ook hier komen inspannen, ontspannen en nadenken samen, maar in een andere volgorde dan bij hardlopen. Heerlijk buiten in de bergen, inspanning, snelheid, actie, adrenaline. En uiteraard ook zo nu en dan ontspannen met een hapje en een drankje. Maar vooral: goed blijven nadenken bij wat je doet. Situaties in de bergen en op de piste kunnen in één ogenblik omslaan. Zelfkennis is belangrijk: je moet weten wat je kunt, er is geen ruimte voor overmoedig gedrag. Je moet situaties goed inschatten en daarbij in de gaten houden wat anderen doen, anders raak jij óf die ander in de problemen. Als we allemaal goed blijven kijken en denken hebben we meer plezier bij het doen.