Anders kijken
Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.
Joep Christiaanse denken
Anders denken

Van wandelen langs de Ganges tijdens de dagelijkse rituele van Varanasi, tot roadtrippen door de karstbergen en authentieke inheemse dorpen van Noord-Vietnam. Er bestaat geen twijfel dat de magische plaatsen die ik tijdens mijn langdurige reis door Zuidoost-Azië heb bezocht een onuitwisbare indruk op mij hebben achtergelaten. Reizen is niet altijd makkelijk of leuk. Tegenslagen zijn onvermijdelijk. Maar de lessen die je onderweg opdoet zijn van onschatbare waarde. Tijdens het reizen heb ik lef, zelfstandigheid en geduld ontwikkeld om de obstakels op mijn pad te overwinnen. Bovendien biedt het bezoeken van vreemde landen en culturen een nieuwe kijk op het leven. Dit inzicht is erg waardevol en helpt om problemen vanuit een breder perspectief te benaderen. Anders denken draait voor mij om het benaderen van problemen vanuit diverse hoeken en het gezamenlijk zoeken naar passende oplossingen.

Joep Christiaanse doen
Anders doen

Een gemiddelde roeiwedstrijd kent een afstand van 2000 meter. Na de eerste 500 meter zit het zuur flink in de benen en begint die ene vraag langzaam op te borrelen: Waarom? Waarom ben ik hier? Waarom doe ik mezelf dit aan? Dit is het moment waarop wedstrijden worden beslist. De ploeg met het meeste karakter trekt veelal aan het langste eind. Ploegen die durven te vechten en weigeren op te geven zijn bloedlink. Tijdens mijn studie roeide ik samen met 7 ploeggenoten bijna elke dag door weer en wind van de Rozenoordburg in Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel. Roeien leert dat je samen verder komt dan alleen. Er ontstaat een ijzersterke band tussen teams die samen lastige dingen durven doen. En een team met de juist mentaliteit is onverslaanbaar.