Anders kijken

Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.

Johannes van Luijk denken
Anders denken

Als vinyl-liefhebber ben ik altijd gecharmeerd door de uitdrukking 'get into the groove'. Een mooie metafoor die verwijst naar een naald die de groef op een langspeelplaat zoekt. Bedoeld wordt dat je het ritme, de manier van werken, moet vinden die bij je past om iets moois af te kunnen leveren. In een werkwijze die bij jou past en met gereedschap dat werkt als een extensie van jezelf, kom je in een workflow die je het 'en zo zou het moeten zijn'-gevoel oplevert. Op zo'n moment voel ik me altijd ijzersterk. Individueel lever je dan creatieve oplossingen, en in teamverband leiden verschillende methoden gezamenlijk tot een all-round prachtresultaat.

Johannes van Luijk doen
Anders doen

Smerige handen, zwart van de olie aan de ketting. De grasmaaier op zijn kop om de messen te kunnen slijpen. Je hoofd gebogen over de computerkast om te zoeken waar het fout gaat… Dagelijks maak ik gebruik van allerlei apparaten, maar wat als het misgaat? En hoe kun je ze eigenlijk het beste inzetten? De werking van een hamer is vrij duidelijk, maar bij veel apparaten is het niet meer zo transparant – wist u bijvoorbeeld dat het logo op een usb-stekkertje naar boven moet? Om de mogelijkheden goed te benutten moet je niet bang zijn voor een paar vieze handen of een complex technisch verhaal als je wilt begrijpen wat er gebeurt.