Anders kijken
Voor ons zijn anders kijken, anders denken en anders doen niet los van elkaar te koppelen. Het een sluit het ander niet uit: het zijn drie grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in de zakelijke als in de persoonlijke 'wereld', als die twee werelden sowieso al van elkaar te onderscheiden zijn.

Als je anders kijkt naar dingen dan de 'standaard' is, dan merk je dat er een wereld voor je opengaat. Opeens ontdek je dat de dingen die je voor 'waar' aannam helemaal niet blijken te kloppen. Of dat het niet zo zwart wit is als door anderen gesteld, maar veel genuanceerder. Kijken en luisteren zijn voor ons in dit verband synoniemen van elkaar. Goed je oren en ogen de kost geven voordat je je eigen mening vormt. Wordt vaak vergeten. Echt kijken en luisteren is een kunst op zich.

Kortom: kijken, denken en doen is een eenheid, die anders kan en anders moet.
Paul Eikelenboom denken
Anders denken
Om goed om te kunnen gaan met mijn eigen gedachten gebruik ik graag taal. Als een gedachte met mij op de loop wil bijvoorbeeld dan benoem ik die gedachte voor mezelf en beschrijf ik die zoals een bioloog een bloem beschrijft: geïnteresseerd maar neutraal. Doordat ik niet oordeel over mijn gedachten kan ik ze makkelijker onderzoeken en daarna inzetten of loslaten. Het trefzeker met woorden vangen van gedachten helpt me daarbij.
Deze combinatie van een ‘open mind’ en taalvaardigheid lijkt op de werkwijze van KoutersVanderMeer: eerst met aandacht en onbevangen luisteren naar de klant, dan achterhalen wat je kunt betekenen en dat vervolgens zo helder formuleren dat de klant zich begrepen voelt. Dat leidt tot onderlinge verbinding.
Paul Eikelenboom doen
Anders doen
Op mijn 17e zag ik voor het eerst een demonstratie in de Indonesische verdedigingskunst Pencak Silat. De sierlijkheid en de felheid van de bewegingen raakten mij. Het bleek onvermijdelijk dat ikzelf Pencak Silat wilde leren. Eerst voelde ik mij houterig. Bovendien probeerde ik de technieken te veel te beredeneren. ‘Niet denken maar voelen!’ Ik hoor nog de stem van onze geliefde Indonesische grootmeester. Maar destijds als student rechten en later als jurist dacht ik juist heel veel. Mijn eerste eigen demonstraties Pencak Silat waren daardoor niet vloeiend. Maar hoe meer gevoel ik in mijn demo’s legde hoe makkelijker het ging. Bij KoutersVanderMeer vindt deze persoonlijke ontdekking weerklank: door de dingen met bezieling te doen gaan ze makkelijker en ontstaan resultaten op authentieke wijze.